Ekspedicija Kina

Ekspedicija Kina je iza nas, napornih dvadesetak dana i nastupi na četiri natjecanja i to:
– 8.12.2018. Panzhihua city, Yangtze river (sprint)
– 9.12.2018. Panzhihua city, Yangtze river (klasična dionica)
– 15.12.2018. Liu Ku, Salween river, Tiger jump (sprint)
– 16.12.2018. Liu Ku, Salween river, Yue Jin (klasična dionica)
na kojima je nastupila ekipa KK Končar u sastavu,
Alba Zoe Gržin, Jadran Zonjić, Ivan Tolić i Luka Obadić.
Natjecanja su se održavala u organizaciji Kineske kajakaške asocijacije, pokrajine Yunnan i sponzora i na natjecanju je sudjelovalo 40 sportašica i sportaša iz 22 zemlje s 4 kontinenta i domaći sportaši, članovi lokalnih klubova i reprezentacije Kine.
Na natjecanja se prijavilo osamdesetak sportašica i sportaša iz cijelog svijeta i to raznih specijalnosti…ekstremno kajakaštvo, maraton, slalom i spust na divljim vodama.
Meni je kao predsjedniku Odbora za spust Međunarodne kajakaške federacije pripala dužnost i obaveza odabira četrdeset sportašica i sportaša za koje su organizatori pokrili trošak puta, lokalnog transporta, smještaja i prehrane. Bilo je teško odabrati sportašice i sportaše koji će putovati uzimajući u obzir da cilj nije bio da nastupe isključivo najbolji u svojim disciplinama. Brigu sam morao voditi o ravnopravnosti spolova, kategorijama, uključiti što više zemalja i poštivajući preporuke organizatora odabrati putnike u Kinu.
Što se tiče Albe nije bio problem jer se prijavio manji broj kajakašica, a Luka je bio u Kini prošle godine tako da su imali svoje sigurno mjesto unutar odobrenih kvota.
Jadran i Ivan svoje su mjesto našli nakon otkazivanja odabranih sportaša, tako da je četvero sportaša KK Končar ipak  otputovalo u Kinu.
Cijela priča počela je prošle godine i finalizirana u lipnju kada sam s vlasnikom tvrtke Shangyong Sports Culture development Co.Ltd gospodinom Shaohuijem dogovorio suradnju.
U rujnu ove godine proveo sam deset dana u Pekingu i pokrajni Yunnan na tehničkoj kontroli staze i ostalih resursa radi mogućnosti organiziranja natjecanja pod okriljem Međunarodne kajakaške federacije.
U studenome ove godine dobivam poziv na tiskovnu konferenciju u Peking u organizaciji pokrajne Yunnan na čelu s gospođom Ding gdje dogovaramo dugoročnu suradnju za organizaciju i provedbu najviših svjetskih natjecanja. U međuvremenu odobren nam je i službeni naziv za natjecanja koja su se održala u prosincu, tako da su ta natjecanja dobila status ICF WWC Basic International event. Tada dogovaramo strategiju razvoja turizma u regiji kroz sportska natjecanja i aktivnosti što je rezultiralo probnim komercijalnim raftingom u gradu Liu Kuu.
U međuvremenu, Kineska kajakaška asocijacija aplicirala je za ICF natjecanja sve do 2023. godine s potencijalom za organizaciju maratona na rijeci Salween otprilike 300 kilometara sjeverno od grada Liu Ku.
Kineska kajakaška asocijacija među ostalim, aplicirala je za Svjetsko prvenstvo u spustu i slalomu na stazi koja će biti dogovorena u narednom razdoblju.
Moja misija bila je i da organizatorima pomognemo u pripremi organizacije i provedbe međunarodnih natjecanja na najvišoj razini jer je meni osobno kako i članovima odbora najvažnija sigurnost i mjerenje vremena.
U smislu sigurnosti i spašavanja dogovorena je suradnja organizatora i Hrvatske gorske službe spašavanja na čelu s pročelnikom gospodinom Josipom Granićem s ciljem obuke domaćih spašavatelja iz vode, što je veliki pothvat jer je naša ekipa spašavatelja pokazala visoku razinu profesionalnosti, znanja i sposobnosti na čemu im i ovim putem čestitam.
Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja u sastavu Granić, Mužak, Frleta, Poljak, Tonkli i Šafradin istinski su profesionalci u svome poslu, što su prepoznali kako organizatori tako i sportaši koji su imali potpuno povjerenje u ekipu koja je brinula o sigurnosti na vodi.
U ožujku 2019. godine prisustvovat ću na tiskovnoj konferenciji u Pekingu na kojoj ćemo predstaviti natjecanja Svjetskog kupa koja će se održati od 12.-14.12.2019. godine, pozivnu utrku u sprintu na Tiger jumpu i pozivnu utrku u maratonu na granici s Nepalom na rijeci Salween. Nakon konferencije u vremenu od 20.-24.3.2019. godine planiran je tečaj za spašavanje u organizaciji Hrvatske gorske službe spašavanja na Cetini gdje bi trebala prisustvovati trojica predstavnika iz Kine zajedno sa sedam kandidata u organizaciji Kajakaškog saveza Zagreba.
Tomislav Crnković / KSZ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.