‘Legende svjetla’

When:
30.11.2017. @ 20:00 – 21:00
2017-11-30T20:00:00+01:00
2017-11-30T21:00:00+01:00
Cost:
Free
‘Legende svjetla’

FENOMEN 48 SVJETIONIKA ISTOČNE OBALE JADRANSKOG MORA

Predavač : Gordan Smadilo

Pozivamo sve članove kanu kluba Končar, a posebno ljubitelje mora, fotografije i plovidbe na predavanje posvećeno fenomenu svjetionika istočne obale Jadranskog mora 30.11.2017. u 20:00 sati u prostorijama kluba na Jarunu.

Udruga ‘Lux Mediterraneum’ okuplja umjetnike i kreativne ljude kojima je fascinacija morem i životom uz Mediteran oblik profesionalnog ili amaterskog stvaralaštva i neizlječiva strast, a predstavit će projekt “Legende svjetla”. Plovidbom brodom na jedra obišli smo 48 svjetionika istočne obale Jadranskog mora te smo kreirali vrijednu građu – putopisne i dokumentarističke tekstove, foto i filmske sadržaje u produkcije knjige i dokumentarnog filma ‘Legende svjetla’.

Projektom ‘Legende svjetla’ želi se:

Ukazati na organizacijski i graditeljski doprinos Austro-Ugarske koja je tijekom 19-tog stoljeća projektirala i izgradila impresivnu pomorsku infrastrukturu od 48 svjetionika
Istražiti svjetionike, ali i svjetioničare i njihov život na lanterni. Smatramo da nikad ispričana priča o hrvatskim svjetionicima i potpuno nepravedno anonimnim ljudima koji svojim poslom spašavaju živote drugih jednostavno mora biti ispričana
Podsjetiti da je plovidba Jadranom i Mediteranom neizbježan, kako u povijesti tako i danas, ključan čimbenik u povezivanju stanovništva, a svjetionici i svjetioničari su zadužbina razvoja mediteranskih i europskih zemalja.
Predavanje će biti popraćeno projekcijom ulomaka iz dokumentarnog filma i fotografijama, te prezentacijom dijelova knjige.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.